Kanaaltunnel.com

Kanaaltunnel.com

Alle info over de kanaaltunnel

Vrachtvervoer via de Kanaaltunnel met Eurotunnel Freight

Meest snelle en efficiënte manier om in Engeland te komen met vracht is reizen via de Kanaaltunnel. 

Vrachtvervoer speelt een cruciale rol in de handel tussen het Verenigd Koninkrijk en continentaal Europa. Eurotunnel Freight biedt een snelle, efficiënte en betrouwbare service voor het transport van goederen via de Kanaaltunnel. Deze dienst maakt het mogelijk voor vrachtwagens om in slechts 35 minuten de afstand tussen Folkestone in het VK en Calais in Frankrijk te overbruggen, 24 uur per dag, 365 dagen per jaar.

De Eurotunnel Freight service is niet alleen snel, maar ook gemakkelijk toegankelijk, met speciale terminals die directe toegang bieden tot de belangrijkste snelwegnetwerken in zowel het VK als Frankrijk. Met regelmatige vertrekken en een scala aan ondersteunende diensten is Eurotunnel Freight ontworpen om te voldoen aan de behoeften van het moderne vrachtvervoer.

Naast vrachtvervoer biedt Eurotunnel ook een service voor passagiers die met de auto reizen. Vind hier meer informatie over reizen met de auto via de Kanaaltunnel.

Wat is Eurotunnel Freight (sinds kort LeShuttle Freight)?

Eurotunnel Freight, recentelijk hernoemd naar LeShuttle Freight, vertegenwoordigt een van de snelste en meest efficiënte manieren voor het vervoeren van vracht tussen het Verenigd Koninkrijk en continentaal Europa. Dit unieke systeem biedt een ongeëvenaarde dienst voor het transport van goederen via de Kanaaltunnel, 24 uur per dag, het hele jaar door.

Wat is het verschil met normale LeShuttle ticket?

Het belangrijkste onderscheid tussen een normaal LeShuttle-ticket en een LeShuttle Freight-ticket ligt in het gebruik: normale tickets zijn voor passagiers die reizen met voertuigen zoals auto's, terwijl Freight-tickets bedoeld zijn voor het vervoeren van commerciële goederen met vrachtvoertuigen. 

LeShuttle Freight biedt gespecialiseerde boekingsopties, tarieven, en voorzieningen die zijn afgestemd op de behoeften van vrachtvervoer, inclusief flexibele schema's en aangepaste dienstverlening. Daarnaast verschillen de faciliteiten bij terminals, de frequentie van vertrekken, en de procedures voor veiligheids- en douanecontroles, om optimaal aan te sluiten bij de specifieke vereisten van vrachttransport.

 • Voor vrachtverkeer gebruikt LeShuttle speciale open wagons waar vrachtwagens in kunnen.

Mag je goederen vervoeren in bestel auto?

Wanneer je met Eurotunnel reist, gelden er specifieke regels voor het vervoeren van goederen in een bestelauto. Elke bestelauto die voor privégebruik goederen vervoert met een volume van meer dan 3 kubieke meter, wat vergelijkbaar is met de bagageruimte van een grote gezinsstationwagen, moet als vracht worden geboekt. Dit betekent dat ongeacht de grootte, als je commerciële goederen vervoert, de boeking altijd onder vracht moet vallen.

Voor het vervoeren van persoonlijke goederen met een volume van minder dan 3 kubieke meter kun je de bestelauto via de normale boekingsmodule boeken (zie hieronder). Dit onderscheid zorgt ervoor dat het vervoer van zowel commerciële als privégoederen op een georganiseerde manier verloopt, met de juiste boekingscategorie die past bij de aard van het vervoer.

Loyaliteits programma - Drivers Club

LeShuttle Freight biedt een aantrekkelijk loyaliteitsprogramma genaamd Drivers Club, ontworpen om trouwe chauffeurs te belonen die regelmatig gebruikmaken van onze diensten. Het programma is toegankelijk voor alle chauffeurs die met LeShuttle Freight reizen, en biedt de mogelijkheid om punten te verzamelen die ingewisseld kunnen worden voor beloningen.

Hoe verzamel je punten?

Om punten te verdienen, dien je de barcode die op je transportticket staat te scannen binnen 5 dagen na je overtocht. Let op: het scannen kan pas nadat je toegewezen bent aan een vertrek.

Punten voor elke overtocht:

Bij elke gescande en voltooide overtocht verdien je 50 punten, tot een maximum van 12 overtochten per maand. Naast de punten voor elke overtocht, kun je extra punten verdienen afhankelijk van het aantal overtochten dat je in een maand maakt. 

Hoe ziet de reis er uit

De vrachtterminals van Eurotunnel Freight zijn strategisch gelegen voor eenvoudige toegang: nabij Folkestone, vlak bij afslag 11A van de M20 richting Dover, en in Coquelles, Frankrijk, tussen de A16 en A26. De routes naar de terminals zijn vanaf de snelweg duidelijk aangegeven. 

Adresgegevens:

De reis in 7 stappen:

 1. Check-in: Bij aankomst op de terminal gebruiken chauffeurs een touchscreen om hun aankomst te registreren.
 2. Pit Stop: Vervolgens worden bij de Pit Stop de documenten en kentekenplaat van het voertuig gescand.
 3. Grenscontroles: Chauffeurs ondergaan de noodzakelijke grenscontroles.
 4. Voertuigtoewijzing: Daarna worden ze geïnformeerd over de volgende vertrektijd en aan welke vrachtshuttle ze zijn toegewezen. Treinen vertrekken elke 10 minuten tijdens piektijden.
 5. Instappen: Chauffeurs rijden hun voertuig op de wagon en wachten in de minibus.
 6. Club Car: Passagiers kunnen comfortabel plaatsnemen in de Club Car.
 7. Aankomst: De overtocht duurt slechts 35 minuten, waarna chauffeurs hun reis kunnen voortzetten.

Overtocht van Calais naar Folkestone

Bij het reizen van Calais naar Folkestone worden voertuigen en hun inhoud onderworpen aan grondige veiligheidscontroles voordat ze de Pit Stop en check-in bereiken. Na de check-in is het proces vergelijkbaar met de overtocht van Folkestone naar Calais.

Tijdens het instappen word je door het personeel van LeShuttle naar je plek in de trein geleid. Bekijk het onderstaande filmpje om een indruk te krijgen van hoe het instapproces verloopt:

Douane controle

De beveiligingsmaatregelen van Eurotunnel op het Franse terminal zorgen voor een hoog niveau van bescherming voor alle klanten. Naast de aanwezigheid van beveiligingspersoneel en zowel Franse als Britse autoriteiten, worden de veiligheidsprocedures voor de Kanaaltunnel regelmatig bijgesteld om de veiligheid op onze locatie te garanderen:

 • Een omheining van 40 km omsluit het gehele 650 hectare grote Franse terminal.
 • Hoge hekken rond de platforms, infrarooddetectoren, honderden CCTV-camera's en thermische detectiesensoren zorgen voor de veiligheid en beveiliging van ons terminal.

De nieuwe bufferzone en de Eurotunnel Vrachtwagenpark bieden veilige gebieden voor chauffeurs weg van de snelweg.

LeShuttle heeft een nieuw beveiligingscontrolesystemen, dat uitgerust is met geavanceerde technologieën, spelen een cruciale rol in het waarborgen van de veiligheid en beveiliging van chauffeurs, hun voertuigen, en de lading gedurende het gehele traject naar de Eurotunnel. 

Deze controles worden altijd uitgevoerd vóór de overtocht.

 • Passieve Millimetrische Middengolfcontroles (PMMW): Elk vrachtwagen ondergaat een PMMW-scan, een techniek die passieve middengolven benut om ongeautoriseerde menselijke aanwezigheid in de vrachtwagen te detecteren.
 • Beveiligingscontroles: Afhankelijk van toestemming van de chauffeur of bij een vermoeden van indringing, voeren gespecialiseerde teams inspecties uit op de vrachtwagens binnen een daarvoor bestemde overdekte ruimte. Daarnaast maken Euroscan X-ray controles, aanwezig op elk terminal, het mogelijk om wapens en explosieven op te sporen die zich mogelijk in de vrachtwagen bevinden.
 • Grenscontroles: De Franse douane houdt standaard veiligheids- en beveiligingsinspecties, gericht op het opsporen van drugs of illegale materialen. Daarbij worden zo nodig ook meer gespecialiseerde technieken zoals röntgenstralen of ionenscans ingezet.
 • UK Border Force: Deze autoriteit is verantwoordelijk voor paspoortcontroles en het voorkomen van illegale toegang tot het VK. Zij kunnen een hartslagdetector gebruiken om te controleren op de aanwezigheid van personen in vrachtwagens en zoeken daarnaast naar sigaretten, alcohol, drugs en andere verboden stoffen.

Indien nodig hebben de autoriteiten ook de bevoegdheid om vrachtwagens te ontladen. Aanvullende informatie, waaronder details over het UKBF Accreditatieschema, is beschikbaar voor geïnteresseerden.

Tijdschema Eurotunnel Freight

Eurotunnel exploiteert een 24/7 dienstverlening, 365 dagen per jaar, met een vloot van 19 shuttles specifiek voor vrachtvervoer. Elke vrachtshuttle kan tot 32 vrachtwagens vervoeren. Met een snelheid van 140 kilometer per uur duurt de overtocht van het Kanaal slechts 35 minuten.

De terminals bevinden zich strategisch naast de belangrijke snelwegnetwerken: de M20 bij Folkestone in het Verenigd Koninkrijk en de A16 en A26 snelwegen bij Calais in Frankrijk. Dit zorgt voor een totale reistijd vanaf de snelweg naar de andere kant van het kanaal van slechts 90 minuten.

Eurotunnel onderscheidt zich door snelle en frequente overtochten, speciale toegang tot de terminals voor vrachtvervoer (gescheiden van passagiersverkeer), en een snel en automatisch inchecksysteem, waardoor het de snelste optie is om het Kanaal over te steken met een vrachtwagen.

Handige links:

Veiligheidsregels

Veiligheid en beveiliging zijn van het grootste belang tijdens het rijden op de terminals en bij het instappen op vrachtshuttles van de Eurotunnel. Om deze reden is het essentieel dat de volgende veiligheidsregels te allen tijde worden gerespecteerd:

 • Alle passagiers moeten bij het inchecken worden opgegeven; er worden geen extra kosten in rekening gebracht voor aanvullende passagiers. Er is een maximum van 3 personen per voertuig toegestaan, inclusief de chauffeur.
 • Om veiligheids- en beveiligingsredenen kunnen bestuurders en/of passagiers met beperkte mobiliteit niet worden vervoerd op de vrachtshuttles van LeShuttle.
 • Roken is niet toegestaan (inclusief vapen).
 • De snelheidslimiet op de vrachtshuttle is 6 mph/10 km/u.
 • Cabinegordijnen moeten te allen tijde open blijven.
 • De maximale toegestane hoogte voor voertuigen op onze vrachtshuttles is 4,20 meter. Alle antennes moeten vóór het instappen worden neergeklapt en gezekerd.
 • Zeildoeken moeten altijd correct aan de trailer bevestigd zijn en in goede staat verkeren.
 • Alle elektrische apparatuur in de cabine moet na het laden worden uitgeschakeld, inclusief de cabineverwarming en de koelkast.
 • Blijf niet in uw voertuig. Zet uw cabineverwarming en koelkast uit
 • Zorg ervoor dat alle ramen van het voertuig volledig gesloten zijn voordat u uw voertuig op de trein achterlaat.
 • Zorg dat de brandstofdop op de tank zit.
 • Alleen kinderen van 12 jaar en ouder zijn toegestaan om te reizen op onze vrachtshuttles.
 • Vee, dieren of huisdieren zijn niet toegestaan voor vervoer op de vrachtshuttles.
 • Alle toegangspunten tot de tankers moeten volledig beveiligd zijn.

Deze regels zorgen voor een veilige en beveiligde ervaring voor alle betrokkenen bij het transportproces over het Kanaal. Bekijk hieronder nog eens alle Eurotunnel Freight veiligheidsinstructies.

Inhoud

Kanaaltunnel.com is jouw uitgebreide gids voor reizen met de trein naar Engeland door de tunnel onder het kanaal. Of je nu reist per autote voet, of gewoon actuele informatie zoekt, wij verstrekken alle belangrijke details voor een vlotte oversteek via de Kanaaltunnel. Kom meer te weten over de Eurostar treindiensten, de Shuttle voor voertuigen, de huidige prijzen en alternatieven zoals veerboten.

🇩🇪 Armelkanaltunnel – 🇫🇷 Tunnel sous la Manche – 🇮🇹 Tunnel della Manica – 🇬🇧 Channel Tunnel Chunnel