Wordt Renfe een concurrent van Eurostar?
Eind 2021 gaf Renfe (de Spaanse spoorwegen) aan geïnteresseerd te zijn in het verzorgen van vervoersdiensten via de eurotunnel, ook wel bekend als de kanaaltunnel. Daarmee zouden ze de directe concurrentie aangaan met Eurostar. Renfe wilde zich in eerste instantie richten op het traject tussen Parijs en Londen, maar in de toekomst mogelijk ook andere routes aan willen bieden, zoals tussen Amsterdam en Londen. De concurrentie op de Europese spoorbanen is groot en er zijn andere kapers op de kust.
Deutsche Bahn
Al voordat Renfe haar plannen bekend maakte en aangaf geïnteresseerd te zijn in de Parijs-Londen lijn, was Deutsche Bahn al een heel eind met haar plannen om services tussen Frankfurt en Londen en Amsterdam en Londen op te zetten. Ook al waren deze plannen toen serieus, uiteindelijk zijn ze geschrapt. Dit kan zijn geweest omdat er strenge eisen horen bij dit traject door de tunnel. Treinen moeten aan bepaalde voorwaarden voldoen en ook reizigers worden aan regels onderworpen. Het is mogelijk dat deze voorwaarden, eisen en dus moeilijkheden Deutsche Bahn destijds tot orde hebben geroepen.
Getlink staat open voor concurrenten
Getlink heeft eerder al duidelijk gemaakt dat ze open staan voor alternatieve aanbieders voor de tunnel. Zij zijn het moederbedrijf van Eurotunnel en zoekt vooral naar operators voor hogensnelheidsdiensten tussen Londen en het vaste land van Europa. Franse krant Le Parisien rapporteert dat ze tien treinen aan willen schaffen en willen verhuren aan concurrenten van Eurostar. Renfe zou daar een van kunnen zijn. Midnight Trains uit Frankrijk heeft ook al aangegeven geïnteresseerd te zijn een dienst te starten tussen Edinburgh en Parijs.
De situatie voor Renfe nu
Wat is er gebeurd tussen het moment dat Renfe haar plannen aankondigde en nu? Op dat gebied is er nog niet veel meer bekend gemaakt. Getlink heeft wel aangegeven dat de eerste diensten van de concurrerende operators in 2026 kunnen gaan rijden. Dat is als alles volgens plan verloopt. Ze geven ook aan dat er nog vrije plekken zijn en dat er nog de ruimte is voor extra diensten via de hogesnelheidslijn.
Een grote kans, dankzij covid
Tijdens de covidpandemie heeft Eurostar grote verliezen gemaakt. Ze hebben het net kunnen redden dankzij een financiele overeenkomst met haar banken en aandeelhouders, maar stonden op het punt om failliet gegaan. Voor de pandemie zagen we een sterke groei in de populariteit van hogesnelheidslijnen. Verwacht wordt dat dit de komende vier jaar weer naar hetzelfde niveau zal komen en daarna dus weer een groei zal doormaken. Dit is dus het moment voor Renfe om te investeren in hogesnelheidsdiensten door de tunnel, want de situatie voor covid zag er veelbelovend uit.
Wat moet Renfe doen?
Het is Renfe’s doel om met haar eigen treinen te gaan rijden. Dat betekent dat deze treinen eerst moeten worden aangepast en gekeurd voor gebruik in de tunnel. Het goede nieuws voor Renfe is dat ze al dezelfde treinen gebruiken als Eurostar, namelijk de Siemens Velaro. In het plan dat ze gemaakt hebben, wordt gesproken over een zeven tal treinen en een investering die binnen vier jaar zou moeten zijn terugverdiend.